Nowe Centrum Techniczne

Nowe Centrum Techniczne

Biuro zaprojektowane z inżynierską precyzją

Kiedy nowe Centrum Techniczne BWI Group przestało być tylko planowanym przez wiele lat i w każdym detalu projektem, a stało się budynkiem z adresem w Balicach przy ulicy Medweckiego 2, wiedzieliśmy, że dokładnie na taki efekt czekaliśmy. Powstał nowoczesny, funkcjonalny i przyjazny środowisku obiekt, w którym mamy swobodę i komfort przeprowadzania wszystkich procesów niezbędnych do świadczenia najwyższej jakości usług naszym Klientom.

 

Lokalizacja

Nowe Centrum zlokalizowane jest w Balicach, w bezpośrednim sąsiedztwie portu lotniczego Kraków Airport. Daje to komfort odbywania podróży zarówno odwiedzającym nas gościom - naszym klientom z różnych stron świata - jak i licznej grupie pracowników BWI Group podróżujących służbowo. Podmiejska kolej gwarantuje szybkie i wygodne połączenie z centrum Krakowa. 

 

Powierzchnia

Nowy obiekt to dwa budynki laboratoryjno-biurowe o łącznej powierzchni 11.000 m2. Dzięki podwojeniu obszaru operacyjnego, w którym swoje badania prowadzą liczne laboratoria i gdzie odbywa się budowa i walidacja prototypów, mogliśmy zoptymalizować procesy i rozwinąć nowe kompetencje w poszerzonej strefie operacyjnej.

Wnętrza

Wynikiem analiz stylu pracy i powiązań między działami było opracowanie planu funkcjonalnej przestrzeni biurowej oraz zaprojektowanie odpowiedniej ilości miejsc do spotkań czy regeneracji. Zespół projektowy podkreślał wagę i znaczenie przestrzeni socjalnych i miejsc spotkań w całości projektu. Tworzenie więzi i wzajemne inspirowanie się do działania jest ważnym elementem kultury organizacyjnej BWI Group. Przytulne i komfortowe wnętrza sprzyjają integracji pracowników oraz budowaniu zgranego zespołu.

„BWI Group to Klient świadomy swoich potrzeb i otwarty na nowe koncepcje projektowania wnętrz biurowych. Zespół zarządzający inwestycją podchodził do projektu zmiany biura w taki sposób, w jaki na co dzień realizuje swoje zadania. Wszelkie decyzje i działania poprzedzone były wnikliwymi analizami, a innowacje powstawały z chęci usprawnienia codziennego życia w biurze. Dzięki temu udało nam się wspólnie stworzyć funkcjonalną przestrzeń, która odpowiada na realne potrzeby złożonej organizacji, jaką jest BWI Group.” – mówi Dariusz Penc, manager prowadzący projekt z ramienia Nowego Stylu. 


Przestrzeń dla 450 pracowników zaprojektowano w przemyślany i optymalny sposób. Strefy pracy poszczególnych zespołów zostały oddzielone miejscami przystosowanymi zarówno do szybkich konsultacji na stojąco, jak również dłuższych spotkań w pozycji siedzącej. Zastosowane rozwiązanie i wykorzystane w tym celu stoły oraz hokery z regulacją wysokości nie tylko wspierają komunikację wewnątrz organizacji, ale także pozwalają pracować jeszcze efektywniej, skracając czas potrzebny na znalezienie i zmianę miejsca odpowiedniego do przeprowadzenia spotkania. Podobną rolę odgrywają również miękkie pufy oddane pracownikom do dyspozycji w różnych częściach przestrzeni open space. By zapewnić odpowiedni komfort akustyczny i prywatność rozmów telefonicznych w biurze, w bezpośrednim sąsiedztwie stanowisk pracy znalazły się budki telefoniczne.

 

W nowym budynku nie mogło zabraknąć sal konferencyjnych w ilości pozwalającej na swobodne planowanie średnich i większych spotkań. Nazwami i oryginalnym wystrojem nawiązują one do historycznych miejsc Krakowa i regionu. 

 

Design zorientowany na człowieka

W przestrzeniach biurowych można dostrzec nawiązania do aktualnych trendów w projektowaniu. Widoczny na pierwszy rzut oka biophilic design przejawia się w przestronnych wnętrzach foyer, pełnych naturalnego światła i zieleni.

 

Wchodząc dalej w głąb biura, dostrzegalny jest trend human-centered design, czyli projektowanie zorientowane na człowieka i jego potrzeby. Pracownicy mają do dyspozycji  strefy relaksu, cztery kuchnie, których wystrój inspirowany jest polską tradycją kulinarną, dużą kantynę, a także i bibliotekę. 

Zielony budynek

Firma BWI Group kładzie bardzo mocny nacisk na aspekty proekologiczne, przyjmując założenie – zgodne z prowadzoną polityką zrównoważonego rozwoju – że jej obecność w Balicach ma w jak najmniejszym stopniu wpływać na środowisko.  O tym, że to się udało, świadczą nagrody: Prime Property Prize oraz EkoHero – obydwie przyznawane obiektom komercyjnym wybudowanym według zasad budownictwa ekologicznego.

 

Wśród wielu kwestii związanych z ekologią kluczowe było efektywne zarządzanie mediami. Gwarancja stuprocentowego wykorzystania potencjału jednostki kogeneracyjnej oraz rachunek ekonomiczny dały jasną odpowiedź, że jedynie trigeneracja, jako nowatorskie rozwiązanie, pozwoli maksymalnie wykorzystać moc cieplną do chłodzenia laboratorium. Zaawansowany technologicznie system trigeneracji zastosowany  po raz pierwszy w budynku o charakterze biurowo-laboratoryjnym (wcześniej instalowano go wyłącznie w halach produkcyjnych) pozwala silnikowi gazowemu na wytwarzanie energii potrzebnej do ogrzewania, chłodzenia i wentylacji budynku czyniąc go w bardzo dużym stopniu niezależnym energetycznie. Podstawowym medium dostarczanym do budynku jest gaz.

Ponadto obiekt dysponuje własną studnią zapewniającą racjonalne gospodarowanie wodą. Dodatkowo zostały wdrożone systemy Dali z funkcją automatycznej adaptacji natężenia światła oraz system BMS do zarządzania jednostką. 

 

Klienci BWI Group
bmw
porsche
lamborghini
ferrari
land rover
audi
volvo
honda
ford
gm
psa